Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων
Ημερομηνία: 15/09/2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων για την καταγραφή  ζημιών και επιχορήγηση των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την Θεομηνία «ΝΤΑΝΙΕΛ» της 6ης Σεπτεμβρίου 2023.

 

Σε συνέχεια προηγούμενων δελτίων τύπου και καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων και η καταγραφή των ζημιών, κρίνεται απαραίτητο να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι.

Οι αγροτικές επιχειρήσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές), εκτός της απώλειας φυτικής παραγωγής ή ζωικού κεφαλαίου τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ με την τυπική διαδικασία, δικαιούνται επιχορήγησης από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφονται ως κατεστραμμένα. Και για την επιχορήγηση αυτή η αίτηση υποβάλλεται  ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ  ΕΛΓΑ, από τους οποίους θα διαβιβαστεί στις επιτροπές Κρατικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.  Οι αγροτικές επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν καμία αίτηση ούτε στην Διεύθυνση Ανάπτυξης (Γρ. Λαμπράκη 21), ούτε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Λ. Δημοκρατίας 46). Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2441355202, 203, 248, 249.

Για τις επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και  εμπορικά καταστήματα, οι αιτήσεις υποβάλλονται στα γραφεία της  Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Καρδίτσας, οδός Γρηγορίου Λαμπράκη 21, 3ος όροφος και για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Δήμο Παλαμά και στο Δημαρχείο Παλαμά λόγω της δυσκολίας μετακίνησης των πολιτών. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2441354601 έως 610.

Οι επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και  εμπορικά καταστήματα και από τις αγροτικές επιχειρήσεις ΜΟΝΟ οι κτηνοτροφικές, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης (2.000 έως 4000 €) μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία θα καταβάλλεται μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους.

Για τις ζημιές στα κτήρια όλων των επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες τους δικαιούνται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή / ανακατασκευή τους.  Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), κλιμάκια της οποίας διενεργούν τις σχετικές αυτοψίες. Για τη διενέργεια αυτοψίας οι επιχειρήσεις απευθύνονται στους οικείους Δήμους.  Δικαιούνται επίσης πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.  Η πρώτη αρωγή θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών, εφόσον υπάρχει σχετικό δελτίο αυτοψίας της ΓΔΑΕΦΚ.

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας