7η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση
Ο πρόεδρος κ. Ψημμένος και στελέχη του Επιμελητηρίου με την κα. Βέφα Αλεξιάδου
Η 7η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση πραγματοποιήθηκε στις 12-17 Οκτωβρίου 2007 στην περιφερειακή οδό Καρδίτσας - Τρικάλων (περιοχή Καπναποθήκες) και η επιτυχία ήταν για άλλη μια φορά δεδομένη τόσο με τον μεγάλο αριθμό των εκθετών (πάνω από 160), όσο και με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αυτή τη φορά ξεπέρασαν τις 50.000.

Ταυτόχρονα με την Έκθεση πραγματοποιήθηκαν και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις όπως:
 • συναυλία με το συγκρότημα «Απόηχος», την οποία και παρακολούθησε πλήθος κόσμου,
 • το περίπτερο του Συλλόγου Αρτοποιών Νομού Καρδίτσας, το οποίο επισκέφθηκαν και δημοτικά σχολεία της πόλης μαθαίνοντας τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού, συνδυάζοντας το με την 16η Οκτωβρίου κατά την οποία και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Ψωμιού
 • και τέλος η αφιλοκερδής συμμετοχή της κας. Βέφας Αλεξιάδου η οποία ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας επισκέφθηκε την πόλη μας και μαγείρεψε για τους επισκέπτες της Έκθεσης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.
Κατά την έναρξη της 7ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης, την οποία εγκαινίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, ο Πρόδρος του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Ψημμένος μίλησε και είπε τα εξής:

"Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια εγώ και οι συνεργάτες μου σας υποδεχόμαστε σήμερα στα εγκαίνια της «7ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας». Νιώθουμε υπερηφάνεια γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό, να καθιερώσουμε στη συνείδηση τόσο των επαγγελματιών, όσο και των καταναλωτών την Έκθεση αυτή , ως το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό γεγονός της περιοχής μας.

Η Έκθεσή μας έκανε τα πρώτα της βήματα, μέσα σε αντιξοότητες και σε δύσκολα οικονομικά χρονιές, κατάφερε όμως να βρεί το δρόμο της και κυρίως να βρεί τη θέση της στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Η περιοχή μας , μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε κυρίως αγροτικό χαρακτήρα με λίγες , αλλά αξιόλογες βιοτεχνίες που προσπαθούσαν και επέμεναν. Σήμερα με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι η φυσιογνωμία της Καρδίτσας τείνει ν’ αλλάξει. Οι επιχειρήσεις είναι περισσότερες και δραστήριες . Δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και καινοτομικά προϊόντα , τολμούν σε εξαγωγικές δραστηριότητες! Κι αυτό αγγίζει έναν από τους στόχους μας , που είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία κυρίως των νέων ανθρώπων. Να τους αποδείξουμε ότι η «καλή θέση» στο δημόσιο δεν είναι μονόδρομος! Να τους φανερώσουμε την «ομορφιά» της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας.

Η Έκθεσή μας πιστεύω ότι συγκεντρώνει και αναδεικνύει τις καλύτερες επιχειρήσεις, τις πιο αξιόλογες και τις πιο δυναμικές.Τον χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη διοργάνωση, το Επιμελητήριό μας πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις που σκοπό είχαν την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής:
 • Συμμετείχαμε σε εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό , όσο και στο εξωτερικό προωθώντας όχι μόνο τα τοπικά προϊόντα , αλλά και τις ομορφιές της περιοχής μας.
 • Ενισχύσαμε οικονομικά Βιοτεχνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε Εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού).
 • Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και με την ΔΕΘ Α.Ε. , έστι ώστε να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους για τις επιχειρήσεις μας στις Εκθέσεις και τις επιχειρηματικές αποστολές που οι φορείς διοργανώνουν.
 • Προχωρούμε στην πιστοποίηση του «χωριάτικου λουκάνικου Καρδίτσας» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και του γλυκού «ρεντζέλι» ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) , μετά από την έγκριση της σχετικής πρότασης που καταθέσαμε στα πλαίσια του ΠΕΠ Θεσσαλίας.
 • Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου για το Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» συνολικού προϋπολογισμού 316.397 €.
 • Μέσω STAGE προχωρούμε στην πρόσληψη 3 ατόμων με σκοπό την προετοιμασία του Επιμελητηρίου για την ανάληψη του Εμπορικού Μητρώου.
 • Διοργανώνουμε σεμινάρια επιμόρφωσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.
 • Διοργανώνουμε σεμινάρια επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των επιχειρήσεων.
 • Ως τελευταία δράση άφησα αυτή που θεωρώ σημαντικότερη. Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας . Η συνεργασία μας με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεωρείται δεδομένη και επιβεβλημένη, είναι όμως πάντα ευχάριστο να ανακαλύπτεις ότι οι στόχοι σου συμπίπτουν και υποστηρίζονται από άξιους συνεργάτες. Εμείς στο Επιμελητήριο πιστεύαμε πάντα ότι μόνο με την ενότητα και την σύμπνοια των φορέων μπορούν να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη για την περιοχή μας. Ήδη προχωρήσαμε από κοινού στην έκδοση ενός καλαίσθητου φυλλαδίου με σκοπό την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών. Στόχος μας είναι η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης στο σύνολο των καρδιτσιωτών. Να τους δείξουμε ότι η περιοχή μας παράγει προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας, προϊόντα ποιοτικά που αξίζουν τη θέση στο τραπέζι μας. Πιστεύουμε ότι είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά ενέργειες , σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Η Έκθεση αυτή δημιουργήθηκε και υποστηρίχθηκε από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας. Αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς και αποτελεί δείγμα του ότι όταν οι φορείς συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους τότε τα οφέλη για τον τόπο είναι άμεσα και ορατά.

Στην προσπάθειά μας να καθιερώσουμε την Έκθεση αυτή , πολύτιμος αρωγός στάθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης συμπολίτης μας κ. Δ. Σιούφας , ο οποίος για τέταρτη χρονιά ενίσχυσε οικονομικά τη διοργάνωση αυτή θέτοντάς την υπό την αιγίδα το Υπουργείου Ανάπτυξης, κάνοντας δυνατή έτσι τη βελτίωση των υποδομών και δίνοντας τη δυνατότητα στο Επιμελητήριο να επιδοτήσει την συμμετοχή των επιχειρήσεων-μελών στην Έκθεση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος.

Κυρίες και κύριοι,
Η Έκθεση αυτή δεν είναι η πρώτη και σαφέστατα δεν είναι η τελευταία. Το επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας χρειάζεται ευκαιρίες, διεξόδους κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τα παρέχουμε. Χρειαζόμαστε την στήριξη όλων ! Των πολιτικών, των φορέων της περιοχής, των επιχειρηματιών , των καταναλωτών! Η τοπική ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Οι Στόχοι μας και για την επόμενη χρονιά παραμένουν:
Η στήριξη του επιχειρηματία σε κάθε του βήμα
 • Να κάνουμε ελκυστική την επιχειρηματικότητα για τις νέες γενιές, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο στα νέα παιδιά
 • Να ενισχύσουμε τις Βιοτεχνικές επιχειρήσεις και της Βιομηχανίες έτσι ώστε περισσότεροι άνεργοι να βρούν εργασία.
 • Να φροντίσουμε για τη διαδοχή των επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια στις επιχειρήσεις.
 • Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, να τους φέρουμε πιο κοντά στο Επιμελητήριο , να αφουγκραστούμε τα προβλήματα , να αναζητήσουμε όλοι μαζί τις προσφορότερες λύσεις.
Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα! Δυνατό Επιμελητήριο σημαίνει δυνατή φωνή των επιχειρηματιών, της Καρδίτσας! Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε , να προσφέρουμε ! Σταθείτε δίπλα μας!!

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και φέτος να γίνει πραγματικότητα η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας . Ευχαριστώ , τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καρδίτσας, την Εθνική Τράπεζα και την Αγροτική Τράπεζα Καρδίτσας για τις χορηγίες τους. Την κατασκευάστρια Εταιρία EURO EXPO ΚΑΠΠΑ ΕΠΕ, την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας το προσωπικό του Επιμελητηρίου, τις επιχειρήσεις- χορηγούς, τους συνάδελφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα αυτούς που απάρτισαν την αρμόδια για την Έκθεση Επιτροπή, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης που μας βοηθούν και στηρίζουν πάντα όλες τις δραστηριότητες και με την εποικοδομητική τους κριτική μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Πάνω απ’ όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκθέτες, που και φέτος μας εμπιστεύθηκαν και μας τίμησαν με την συμμετοχή τους.

Χωρίς αυτούς η Έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Καλή Επιτυχία σε όλους και καλές δουλειές."
Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας